Naujienos

Atgal

Asmeninė trenėre S. Pajaujienė: „Žmogus yra jaunas, kol yra lankstus“

2017-02-03

Jau kelerius metu Lietuvoje tarp sportuojančių žmonių itin populiarios didelio intensyvumo treniruotės, kurios į sales pritraukia šimtus žmonių. Tačiau Lietuvos sporto universiteto dėstytoja ir sporto klubo „Fitnie Academy by Galinta“ trenerė Simona Pajaujienė sako, kad sporto naujokams reikėtų pradėti nuo kūno funkcijų atstatymo, mobilumo ir stabilizacijos etapo, o tik po to pereiti prie fizinio pajėgumo lavinimo ir rezultatų augimo.

„Pradėję sportuoti pirmiausiai paklauskite savęs, ar norite gražiai atrodyti, ar puikiai jaustis? Pradžiai reikia teisingo požiūrio ne į savo kūno išvaizdą, bet į kūno funkcionalumą. Kai kada, o gal net dažniausiai, reikia pradėti nuo funkcijų atstatymo, mobilumo ir stabilizacijos etapo, tik gerokai vėliau pereiti prie fizinio pajėgumo lavinimo ir rezultatų augimo. Pradėjusiems sportuoti aš visada rekomenduoju išbandyti funkcinę tempimo treniruotę, kuri gali būti kiekvieno pradedančiojo startu“, - įsitikinusi Europos sveikatingumo asociacijos standartų tarybos narė S. Pajaujienė.

Ilgametę patirtį turinčios sveikatingumo trenerės teigimu, norint išlaikyti fizinę jaunystę, negalima pamiršti kūno lankstumo, kurį lavinti reikia nuolatos.

„Žmogus yra jaunas tol, kol yra lankstus. Su amžiumi silpnėja raumenų, raiščių, sąnarių elastingumas bei paslankumas, o tempimo pratimai mažina traumų bei nugaros skausmų riziką, gerina kraujotaką, pusiausvyrą, didina kūno mobilumą ir stabilumą. Kuo esate lankstesni, tuo lėčiau organizme vyksta sąnarių degeneraciniai procesai“, - pasakoja tokias treniruotes sporto klube „Fitnie Academy by Galinta“ vedanti trenerė S. Pajaujienė.

„Norintiems įvairovės, siūlyčiau rinktis ne tik Simonos vedamas treniruotės, bet ir vertėtų išbandyti TRX diržų, Pump, Facts, Pilates, Body Sculpt, Legs&Booty užsiėmimus. Moterims vertėtų išbandyti naujausios versijos BootyBuilder, kurį Lietuvoje iki šiol turėjo tik Žydrūno Savicko klubas. Jau dabar rikiuojasi eiles norinčių šio treniruoklio pagalba padailinti kūno linijas, patarimus dalina sporto klubo „Fitnie Academy by Galinta“ direktorius ir vyriausias treneris Virginijus Garlauskas.
Sporto entuziastams trenerė siūlo aplankyti ir grupines dviračių treniruotes – Fitness Bike. Pasak patyrusios asmeninės trenerės, svarbiausias kūno raumuo – širdies raumuo, kuriam reikia ypatingo dėmesio ir specialaus aerobinio krūvio, kurį puikiai užtikrina važiavimas dviračiais.

„Tai grupinės treniruotės ant stacionarių dviračių, kurie turi mechaninę apkrovą – pasipriešinimą. Kiekvienam sportuojančiam treneris pagal numatytus tikslus parenka važiavimo technikų variacijas, laiko intervalus, muziką, kontroliuoja intensyvumą. Tai juk žymiai įdomiau ir efektyviau nei nuobodžiai minti kardio treniruoklį vienam, - tokių treniruočių teigiamas savybes vardina S. Pajaujienė.

Kauno Ąžuolyne įsikūrusio sporto klubo trenerė ragina nepamiršti, kad sveikatingumui išnaudoti galima pietų pertraukos laiką ar tiesiog pasimankštinti prieš darbą. Moteriai antrina ir V. Garlauskas, kuris kiekvienam sportuojančiam pataria atlikti pratimus, ugdančius kardio ir fizinę ištvermę, raumenų tvirtumą, lankstumą, greitį, koordinaciją, jėgą, pusiausvyrą, judesių tikslumą, vikrumą. O po geros treniruotės, pasak jo, geriausia atsipalaiduoti – saunoje.

„Svarbiausia klausyti savo kūno ir profesionalių trenerių rekomendacijų, - tikina sporto klubo „Fitnie Academy by Galinta“ direktorius ir vyriausias treneris V. Garlauskas.

Straipsnio nuoroda čia: 



#GALINTAMOTYVUOJA